Στη σύγχρονη και τεχνοκρατική κοινωνία που ζούμε όλα πρέπει να γίνονται άμεσα και γρήγορα.
Γρήγορα ραντεβού, βιαστικοί ασθενείς και απαιτητικοί σε συνδυασμό με την επιπολαιότητα του σχεδίου θεραπείας οδήγησαν τον πρώτο γομφίο της άνω δεξιάς γνάθου (16) να τραυματιστεί και εν τέλει να εξαχθεί. Οι παράπλευρες απώλειες της “Ανυπόμονης” Εξαγωγής φάνηκαν οδυνηρές για το οστό της γνάθου, χάνοντας το πιο ευαίσθητο και πολύτιμό μέρος της ….το παρειακό πέταλο(buccal bone)!
Όλοι γνωρίζουμε ότι δεν μπορούμε να σταματήσουμε αυτή τη βιολογική διαδικασία απορρόφησης του παρειακού πετάλου (buccal bone), αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση όλα λειτούργησαν ταχύτερα.
Ευτυχώς και οι Πατέρες της Εμφυτευματολογίας δημιούργησαν αρκετά πρωτόκολλα, γνωρίζοντας μάλλον τις “Ανυπόμονες” Εξαγωγές αγκαλιά με το παρειακό τους πέταλο.
Ως εκ τούτου, η Άμεση τοποθέτηση Εμφυτεύματος στον 16 μοιάζει με μακρινό όνειρο δεδομένου ότι δεν εκπληρώνονται οι παρακάτω κανόνες Άμεσης τοποθέτησης (Type 1 Implant Placement):
i) Παχύς Βιότυπος μαλακών ιστών
ii) Άθικτα- Ακέραια τοιχώματα του μετεξακτικού φατνίου
iii) Πάχος οστού παρειακά τουλάχιστον 1mm ( Best Determined on CBCT)
iv) Όχι ενεργός φλεγμονή στο σημείο τοποθέτησης
v) Διαθέσιμο οστό ακροριζικά και υπερώια για μια επαρκή Αρχική Σταθερότητα
στο Εμφύτευμα.
Η ανυπομονησία μιας στιγμής μπορεί να φανεί τελικά μοιραία για το τελικό αποτέλεσμα. Ανασύνταξη δυνάμεων, 6-8 εβδομάδων, για να έρθει “Υπομονετικά” η τοποθέτηση του Εμφυτεύματος μαζί με την οστική ανάπλαση ( bone chips αυτομοσχεύματος με ξενομόσχευμα μαζί με μεμβράνη κολλαγόνου) προκειμένου η νέα χρονιά να μπει Διδακτικά, Δυναμικά και Παραγωγικά.
Τελικά “Κάθε Εμπόδιο είναι για καλό”. Μην ξεχνάμε άλλωστε και τη φετινή χρονιά ..δεν περάσαμε και λίγα? Τουλάχιστον ο παλιός ο χρόνος ας κρατήσει μαζί του την Ανυπομονησία μας.